Kars'ın Ekonomisi
Kars'ta en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Çayır ve otlak alanlarının Geniş'' yer kaplaması küçük ve büyük baş hayvancılığı'' geliştirmiştir. Kümes' Hayvancılığı da oldukça gelişmiştir. Ayrıca, Hayvan Ürünleri de halkın en büyük geçim kaynaklarındandır. Zavod denilen mandıralarda bu ürünler işlenerek Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılır. Özellikle, Kars, Kaşarı ve Kars Balı'na Türkiye genelinde ciddi talep vardır. Kars Kaşarı, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yine burada üretilen gravyer, beyaz peynir ve kreması ile birlikte 1937'den 1950'ye kadar Türkiye birincilik ödülünü almıştır. Kars Balı ise tamamen organik bir üründür. Bu bal Kars ve Ardahan'ın mera ve yaylalarında doğal olarak yetişmekte olan çok sayıda polen ve nektar kaynağı çiçekten üretilmektedir. Bu bitkilerin yetişebilmesi için herhangi bir ilaçlama ve gübreleme işlemi yapılmamaktadır. Bu balı Kafkas Arısı ırkı yapmaktadır.Ekili alanların %90'dan fazlası Tahıl üretimine ayrılmıştır'' Tahıl türleri arasında buğday başta gelmekle birlikte, bazı yıllar arpa üretiminin buğdat üretimini geçtiği olur. Kış sebzesi olarak lahana ve şalgam yetiştirilir. Üretim bakımından önde gelen kuru sebze patatestir. Ayrıca, Yulaf da yetiştirilen Tahıllar içerisindedir. Yer altı kaynakları Bakımından oldukça yoksul olan yörede magnezit ve asbest yatakları mevcuttur
MEHMET ALİ ARSLAN Yayınları
www.mehmetaliarslan.name.tr
MEHMET ALİ ARSLAN Yayınları
www.mehmetaliarslan.name.tr